Koja je razlika između snage i obrtnog momenta motora?

Generalno gledajući snaga motora je funkcija obrtnog momenta pri čemu je obrtni moment motora rezultat množenja sile i kraka na kojem ta sila djeluje, a snaga je umnožak momenta i brzine okretanja motora. Djeluje zbunjujuće? Zapravo nije.

Dakle, motori koji imaju duži hod klipa u pravilu imaju i veći obrtni moment, jer je veći krak na kojem djeluje sila. Po pitanju subjektivnog utiska u vožnji motor s većim obrtnim momentom uvjerljivije vuče, ali gledajući isključivo štopericu brži će uvijek biti onaj automobil koji ima motor veće snage.

Najbolji primjer tome je bolid Formule 1, koji ima veliku snagu, ali mali obrtni moment, dok s druge strane prosječan kamion ima veliki obrtni moment koji mu omogućava da pokrene veliku masu.

Uvid u snagu motora govori nam koliko će neki automobil biti brz, dok nam vrijednost i područje broja obrtaja u kojem razvija najveći moment govori u kojem trenutku će automobil najbolje vući.

Naravno, kad govorimo o performansama nikako ne smijemo zanemariti ulogu mjenjača, koji u zavisnosti od stepena prenosa i prenosnom omjeru radi kao multiplikator ili reduktor.

Ekipa s Youtube kanala Engineering Explained snimila je odličan video koji će Vam otkloniti sve sumnje oko razlike između snage i obrtnog momenta motora pa ga svakako pogledajte.

(Autopress.hr)


Komentariši